Dedicated Server Nedir ve Ne İşe Yarar?

2790 0

Server, yani sunucu; modern zamanlarda hemen her işletmenin ve web sunumları yapmakta olan bireysel kullanıcıların ihtiyacı haline gelmiş durumdadır. Zira internet bant genişliklerinin artmasından sonra kullanılan yazılım teknolojisinin vasıfları da değişmiş ve dedicated server, başta olmak üzere sunucu kiralama çözümleri başlıca ihtiyaç haline gelmiştir. Pekiyi dedicated server neden en etkili çözümdür. Gelin server gerekliliğini ve sunucu kiralama seçeneklerini inceleyelim.

Sunucu ve Hosting Farkı

Esasında dedicated server ve diğer sunucu kiralama çözümleri, kullanılan ve ismine hosting denilen sistemden farklı değildir. Bu noktada esas fark, kullanmakta olduğunuz sunucu makinesinin sizin dışınızda herhangi bir site veya web tabanlı yazılım tarafından paylaşılmıyor olmasıdır. Bu elbette majör bir avantajdır zira, sistemde aktif her yazılım sistemin kaynaklarını tüketen birer unsurdur ve sahip oldukları kullanıcı potansiyeline bağlı olarak ciddi miktarlarda sistem kaynağı tüketebilirler.

Paylaşımlı hosting sisteminde bir dedicated server birden fazla, hatta yüzlerce web sitesi tarafından paylaşılır. Oysa sunucu kiralama çözümleri kapsamında kullanacağınız makinelerde, web trafik ve alan limitlerinden, CPU ve Bellek sınırlarına kadar her unsur bütünüyle sizin kullanımınıza sunulmuş durumdadır ve hiçbir harici faktör bu kaynakların performansının azalmasına neden olamaz. Elbette makinenizin işletilmesini sağlamak için kullanacağınız yazılımın nitelikleri ve sistemin donanım nitelikleri ortaya çıkacak nihai performansın belirleyicileridir. Burada bahsettiğimiz, bir başka yazılımın mevcut kaynakları sömürmesi ile ilgili farklılıktır.

Geleneksel web hostingin bir diğer dezavantajı ise, makine üzerinde barındıracağınız hizmetin niteliklerinin hosting firması tarafından belirleniyor olmasıdır. Örneğin, hosting firması; sunucu üzerinde dosya paylaşımı yapmanıza izin vermeyebilir. Oysa dedicated server sahibi iseniz, web trafik limitleriniz dahilinde, yasalara uygun her içeriği paylaşabilirsiniz. Örnek verecek olursak, bir video dosyasını milyonlarca kişiye dağıtmak için web hosting doğru yol değildir. Oldukça geniş alanlar kaplayan bu dosyaların gönderimi bir süre sonra hemen hemen tüm web hosting firmaları tarafından engellenecektir. Hatta kimi firmalar bu sitelerin sözleşmelerine son verirler. Zira pek çok hosting firmasında web hosting hizmeti sınırsız kaynaklar tanımlanarak veriliyor olsa da, sözleşmede bu kaynakların makul biçimde kullanılması zorunluluğu belirtilir. Bu genel geçer bir ilke olarak kabul edilir.

Dedicated server hızlıdır.

Bir web hosting sunucu makinesinde dünyanın en gelişmiş sistemi kullanılıyor olsa dahi, içerisinde yüzlerce site barınıyor olduğu için sistem mevcut site sayısına bağlı olarak düzenli olarak yük altında olacaktır. Sunucu Kiralama çözümlerinde ise sizin belirlediğiniz ve satın aldığınız kaynakların yazılımı yalnızca sizin sitenize ve sitelerinize bölüneceğinden, en gelişmiş web hostinge karşı, en düşük seviyede dedicated server çözümünün daha başarılı sonuçlar ortaya koyacağını söylemek yanlış olmaz. Eğer web sitenizin hızı sizin için öncelikse, sunucu kiralama opsiyonlarını değerlendirmeniz en doğru hareket olacaktır.

Dedicated server Neden Hızlıdır?

Web sunumunun hızını belirleyen 2 faktör vardır.

  • Sistem kaynaklarının yükü
  • Bant Genişliği

Dedicated server ve diğer sunucu kiralama çözümlerinin tümünde, bu iki faktör paylaşılmaz ve bütünüyle ilgili sunucuya tahsis edilir. Örneğin, bir sunucunun anlık veri trafik hızı 100gb ise, paylaşımlı bir hostindeki 100 siteye bölündüğünde dahi site başına 1gb kalacaktır, ki dedicated server çözümünde bu genişliğin bütünü tek bir siteye dahi tanımlanabilir. Aynı şekilde, 16 çekirdekli bir işlemciyi 100 siteye böldüğünüzde site başına 0.16 çekirdek kalırken, 2 çekirdekli bir makine kullanarak sunucu kiralama yaptığınızda 2 çekirdeğin tamamını kullanabilirsiniz. Aynı durum sanal bellek için de geçerlidir. Tabii sistemin önemli bir unsuru da, sabit disktir ki, çok sayıda sitenin bulunduğu sunucularda sabit diskin aynı anda yüzlerce kaynağa veri aktarması gerekirken, dedicated server çözümlerinde bu da söz konusu olmayacaktır.

Sanal sunucular için de yaklaşık aynı durumdan söz edebiliyor olsak da, dedicated server, sunucu kiralama çözümleri içerisinde optimum mükemmellik seviyesinde hizmet alınabilmesinin yolunu açan çözüm olacaktır. Zira sanal sunucular için de belli kaynakların paylaşımı söz konusu olabilmekte iken, fiziksel sunucu kiralama ve dedicated server yöntemlerinde bütün kaynakları bağımsız kullanabilmek mümkündür. Ayrıca sunucu kiralama yolu ile sağlayacağınız sunucuları veri depolama için de kullanabilir, örneğin firmanızın hassas verilerini bu sunucular üzerinde barındırabilirsiniz.

İster bir işletme olun, ister bireysel ihtiyaçlarınız için web barındırma çözümlerini kullanın, dedicated server, uygun fiyat seviyesinde sunulan en makul çözüm olarak sahip olabileceğiniz avantajlı bir alt yapıdır. Sunucu kiralama yöntemleri içerisinde, sunucu sahibini en az meşgul eden çözüm olmasından dolayı çok fazla tercih edilir ve bulut çözümleri içerisinde de oldukça popüler bir üründür. Zira dedicated server kiraladığınızda sunucu üzerinde hiçbir bakım ve yenileme zorunluluğunuz yokken, fiziksel sunucularda tüm sorumluluk kullanıcıya aittir.