CDN Nedir ve Kullanım Alanları

4369 0

CDN, modern internet teknolojileri alanında kullanılması neredeyse zorunlu hale gelmiş bir destek teknolojisi olarak önemli bir hizmettir. Çünkü web tabanlı yazılımların artan gereksinimleri karşılamak için ihtiyaç duydukları sistem gereksinimi yükselmekte, buna karşılık sunucuların sahip oldukları nitelikler de bir seviyeden sonra yetersiz hale gelmektedir. Tabii ki yazılımın gelişim hızı ile sistemlerin kullanım ömürleri denk değildir. Bu noktada sistemlerin daha fonksiyonel çalışabilmesini sağlamak için en uygun enstrüman cdn olacaktır. Cdn nedir? Sorusunun cevabını detaylı biçimde bu yazımızda inceleyeceğiz, zira cdn servisi artık neredeyse her web tabanlı yazılımın ve sitenin gereksinimi haline gelmektedir.

Bir sunucu makinesi ortalama 5 yıl tam performansla hizmet verebilirken, yazılımlar anlık olarak güncellenmekte ve hatta bir donanım için üretilen yazılım, güncellemelerden kendi donanımı tarafından dahi işletilemez hale gelmektedir. Her yazılım gelişmesinde donanımın seviye değiştirmesi mümkün değildir. Kaldı ki, bazı yazılım yüklerinin en ileri teknoloji ile dahi karşılanabilmesi mümkün olmayabilmektedir. Bunun örneğini web yazılımlarında sürekli olarak görmekteyiz.

Web sitesi sahipleri, hosting sağlayıcılarından sürekli olarak şikayetçidir. Oysa host firmasından çok teknolojinin mevcut sınırlarının ortaya koyduğu bir problemdir. Bir sunucunun belli bir maliyeti vardır hosting firması bu maliyeti karşılayıp kara geçebilmek için sunucularda çok sayıda site barındırmak ister. Bu durumda siteler için belli düzeylerde sistem kaynağı rezervasyonu yapılır ve ilerisine geçmelerine izin verilmez. Sonuç olarak ne kadar sınırsız özellikleri olursa olsun, web siteleri biraz yüklenildiğinde çakışır, duraksar veya yavaş çalışır. Buna sebep olan faktör ise elbette hosting firmasının koyduğu sınırlardır. CDN, bu noktada anlam kazanmaktadır. Servis sağlayıcının koyduğu sınırlar dahilinde, web yazılımının bazı unsurlarının yerel sunucudan, bir kısmının ise buluttan çekilmesi işlemi CDN servisi tanımı olarak kabul edilebilir. Yani CDN servisi nedir dendiğinde, bazı yazılım unsurlarının farklı kaynaklardan çekilmesini sağlayan alt yapıdır denebilmektedir.

CDN Nedir?

Content Delivery Network tanımının kısaltması olan CDN hizmeti Türkçe karşılığı itibariyle İçerik Dağıtım Ağı veya içerik dağıtım servisi olarak çevrilebilir. İsminden de anlaşılacağı gibi CDN, içeriğin belli kaynaklar üzerinden dağıtılmasını sağlayan alt yapıyı teşkil eder.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, paylaşımlı web hosting kullanan sitelerde CDN servisi neredeyse zorunludur. Zira paylaşımlı hosting sisteminde sitenin aynı anda belli sayıdan çok kullanıcının aynı anda bağlanmasına izin vermesi dahi mümkün olmayabilir. Örneğin, bir web sitesine aynı anda 50 kullanıcının bağlanması, klasik bir web hostingle mümkün değilken, CDN kullanan bir sitenin bunu yapabilmesi, doğru bir altyapı tercihi ile mümkün olabilir.

Tabii ileri düzeyde komplike yazılımları olan, çok fazla script kod ve görsel barındıran ayrıca dosya yayını yapan sitelerin CDN kullanması için nasıl bir web barındırma çözümünü tercih ettikleri dahi önemli değildir. Paylaşımsız bir sunucuya sahip olsa dahi, çok kullanıcılı sitelerin CDN servisi kullanması zorunludur. Cloud teknolojisi ile çalışmakta olan CDN tercih edilen servis sağlayıcıya göre dünyanın farklı lokasyonlarında çeşitli yedekleri barındırır. Kullanıcıların bağlandıkları lokasyonlara göre tercih edilen CDN servisi sunucusundan sistem kaynağı tüketen veri çekilirken, database ve temel site yazılımı ana makineden çekilebilir. Bu durumda sitenin ana sunucusundaki yük ciddi derecede düşer. Hatta kimi CDN servisi sağlayıcılar, tüm siteyi buluta çekip, ana sunucuyu sadece güncelleme olup olmadığını test etmek için meşgul edebilir. Bu durumda sistem kaynakları neredeyse hiç kullanılmamış olacaktır.