Black Friday, Cyber Monday gibi özel günlerde downtime yaşamamak için 2 kilit servis: CDN ve bulut tabanlı DNS

1682 0

ABD’de Ekim ayının son günlerinde başlayan, Black Friday ve Cyber Monday ile devam eden yaklaşık 1 aylık indirim dönemi son birkaç yıldır Türkiye’deki perakendecilerin de aynı takvimi uygulamaları sonucu artık alışveriş alışkanlıklarımızda yer edinmiş bulunuyor.

Söz konusu dönem boyunca özel kampanyalar düzenleyen web sitelerinin normal dönemde aldıkları trafiğin 50 katına varan oranda daha yüksek trafik aldığı gözlemlenmektedir.

Black Friday gibi özel günlerde öngörülemeyen ani trafik yükselişlerine hizmetlerinizde herhangi bir aksama yaşamadan cevap verebilmek için 2 kilit servisi mutlaka kullanmalısınız. Bu servisler CDN ve bulut tabanlı DNS servisleridir.

CDN servisi sayesinde, web sitenizin / mobil uygulamanızın imaj / video / pdf dosyası gibi statik içerikleri son kullanıcılara yakın noktalarda konumlanmış “edge” sunuculara düzenli olarak kopyalanır ve web sitenize / mobil uygulamanıza giriş yapan son kullanıcılar web sitenizdeki içerikleri “origin” sunucunuzdan değil, kendilerine en yakın noktada konumlanmış olan “edge” sunucudan görüntülerler. Bu sayede içeriklerinizin orijinallerini barındıran “origin” sunucunuza fazla yük binmemiş olur, yüksek trafiğin yarattığı yükün büyük bir kısmı CDN ağındaki “edge” sunucular tarafından karşılanır.

Bulut tabanlı DNS servisi de CDN servisine benzer bir şekilde, web sitenize yapılan tüm girişlerde DNS sorgularının tek bir sunucudan değil, son kullanıcıya yakın olan, mevcut yükü (“load”) en müsait olan DNS sunucusundan cevaplanmasını sağlayarak, web sitenizin DNS sunucusu kaynaklı downtime yaşamasının önüne geçer.

Her iki servis de alacağınız trafiğinizle doğru orantılı olarak maliyet ortaya çıkaracaktır. “Kullandıkça öde” prensibiyle çalışan bu servisleri özel günler öncesinde mutlaka aktive etmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede downtime yaşama ihtimalinizi minimize etmiş olursunuz ve müşteri memnuniyetinizi yüksek tutmaya devam edersiniz.