Ekonomik dönüşüm dijital dünyanın sınırlarına dahil olduğundan beri çok daha fazla duyduğumuz ve etkisinde kaldığımız bir kavram var. Bu kavram girişimcilik. Bir ekonominin gücünü, vizyonunu ve yaratıcılığını ölçmenin en kolay yöntemi girişimcilerle olan ilişkisi.
Dünyanın dijitalleşmesinin doğurduğu yeni düşünce biçiminde, girişimci bir kahraman olarak karşımıza çıkıyor.
Ekonominin ve dolayısıyla işin dönüşmesi sonucunda konvansiyonel düşünce biçimi katma değer yaratmaktan uzaklaştı.
YENİ EKONOMİ, KATMA DEĞER, GİRİŞİM
Yeni ekonominin iki temel şartı var. Birincisi katma değer, ikincisi ölçeklendirilebilirlik.
Girişimin odağında dijital olduğu için bu iki ihtiyaca da yanıt veriyor.
Girişimin başarılı olması, katma değer yaratması ekonominin güçlenmesi ve büyümesi demek. Girişimcinin başarılı olması için bilgi, fikir, vizyon, cesaret ve finansman gerekiyor. Bu formüldeki bileşenler de bilgi, cesaret, fikir ve vizyon girişimcinin iç kaynaklarla çözebildiği ihtiyaçlar. Ancak finansman konusunda ekosistemin güçlenmesi adına destek çok önem
kazanıyor. Bu noktada melek yatırımcılıktan, girişimci desteklerine kadar birçok kavramla karşılaşıyoruz.
Ekonomik büyümenin yeni nesil dinamosu girişimci, sisteme katma değeri pek çok biçimde sağlıyor. Yarattığı fikir istihdam sağlıyor, pazarı büyütüyor, akış oluşuyor. Çok önemli bir etki olarak sektör standartlarını yükseltiyor. Getir örneğine bakalım; yarattığı ekonomik faydaya ek olarak motor kurye standartlarını yukarı çekerek, eğitimli ve güvenlik donanımlı bir iş standardı yarattı.
Bu noktada girişimcinin desteklenmesinin önemi bir kez daha görülüyor.
İyi fikrin ve cesaretin ödüllendirilmesi ekosistemin tamamına fayda sağlamakta. Girişimin dinamo etkisinin sürekli olması ve ölçeğinin büyümesi için dijital ekonominin oyuncularının girişimci destek ortamları araması gerekiyor.
Girişim nasıl desteklenir?
- Know-how sunarak
- Network sunarak
- Finansman sağlayarak
Dorabase’in Startup Desteği programı ile kalifiye internet girişimleri 6 ay boyunca Hosting, CDN ve Cloud Server servislerinde kullanabilecekleri 30.000 TL’lik ücretsiz servis kredisi elde edebiliyor.
Türkiye girişimcilik ekosisteminin gelişmesi ve güçlenmesi için bu gibi desteklerin daha fazla ekosistem oyuncusu tarafından sağlanmasını diliyoruz.