CDN Nedir ?

2648 0

CDN, ingilizce Content Delivery Network’ün kısaltmasıdır ve Türkçesi “içerik dağıtım ağı” olarak bilinir. CDN, terim anlamı olarak, bir web sitesine ait stattik ( sürekli değişmeyen) ve çoğunlukla veritabanı bağlantılı olmayan içeriklerin ziyaretçiye en yakın CDN sunucusundan iletilerek, web sitesinin daha hızlı açılmasını sağlamaya yarayan, içerik dağıtım sunucularından oluşan, coğrafi olarak dağıtılmış bir veri iletim ağıdır.

İçerik Dağıtım Ağı Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

  • İnternet çağında, bir web sitesi şirketler ve müşteriler arasında ilk temas noktasıdır. Bir web sitesi olmadan, potansiyel müşteriler için güven geliştirmek zordur. Bu nedenle bugün, işlerinin büyüklüğü ve alanı ne olursa olsun, hemen hemen tüm şirketlerin resmi bir web sitesi vardır.
  • Bununla birlikte, işlerini resmi web siteleri aracılığıyla yürüten şirketler de var. E-ticaret platformları, video paylaşımı, akış veya OTT platformları buna güzel bir örnektir. Bu tür platformlar için web siteleri tüm işleri web sitesine bağlı olduğundan büyük önem arz etmektedir.
  • CDN hizmeti aldığınız zaman, CDN ağı sitenizden statik içerikleri kendi ön belleiğine alarak ( cacheleme ) ve ziyaretçilere bu içeriği kendi sunucularından iletir. Böylece, kullanıcıya en yakın lokasyondan ulaşan statik içerik, kullanıcıya daha hızlı iletilmiş olur.
  • Statik içeriklerin çoğunlukla, resim, ses ve video içerikleri olduğu düşünüldüğünde web sitesinin açılma hızında kayda değer bir performans artışı olduğu gözlenir.
  • CDN Düşük maliyetli ve ölçeklenebilir olduğundan, altyapıya yatırım yapmayı yatırımlarınızı minimnize etmenize imkan tanır.

Ayrıca google’ ın açıkladığı kriterlere göre CDN kullanan sitelerin SEO skorları daha yüksek çıkmakta ve sitenizin üst sıralarda yer alması sağlanmaktadır.

CDN Web Sitelerine ve Çevrimiçi platformlara Nasıl Yarar Sağlayabilir?

Kullanıcı deneyimini geliştirmelerine rağmen, Dorabase’in ana müşterileri web sitesi veya platform sahipleridir. Avantajlarına göz atarsak;

Azalan Yük Süreleri ve Gecikme

 

Coğrafi konum, indirme hızı ve gecikme süresinde kilit bir rol oynar, çünkü CDN ağı trafik yüklerini en yakın sunuculara alır ve dağıtır. Bu şekilde, güçlü bir CDN ağı sadece sayfa yükleme sürelerini kısaltmaz aynı zamanda veri iletimini de arttırır. Video akışı, oyun veya e-ticaret platformu olsun, CDN her ziyaretçiye daha hızlı veri iletimi sağlar.

 

Beklenmedik Trafik Yükselmelerini Kolayca Yönetin

 

E-ticaret ve Medya gibi bazı sektörlerde, kullanıcı trafiği mevsimsel veya periyodik zirveleri takip etme eğilimindedir. Bu zamanlarda, CDN, yükü azaltmak için mevcut CDN sunucuları arasında kullanıcı taleplerini dağıtacaktır ve origin sunucuya her hangi bir istek göndermeden tüm istekleri karşılayacaktır.

 

 

Yeni Veri İletim Teknolojileri

 

Veri aktarım teknolojileri zamanla değişip yükseltmektedir. HTTP2 gibi en güncel veri aktarım teknolojisini CDN hizmeti ile web sitenize entegre ederek sitenize hız kazandırır.

 

Trafik Hakkında Daha İyi Bilgi

 

CDN eş zamanlı ve geriye dönük veri analiz yeteneğine sahiptir, sağladığımız portal üzerinden bu verilere erişim sağlayarak kritik ve anlık kararlarınızda size yardımcı olur.

 

 

 

CDN Uygun Maliyetlidir

 

CDN yüksek maliyetli alt yapı donanımları ve uzmanlaşmış personel maliyetini düşürerek daha fazla kişiye ulaşmanıza imkan tanır.

 

 

CDN SEO’yu geliştiriyor

 

Bir sayfa veya web sitesi sıralarken arama motorları birçok parametreyi göz önünde bulundurur. CDN’ de bu farktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Google yaptığı resmi açıklamada CDN kullanan web sitelerine daha üst sıralarda yer vereceğini bildirmiştir.

 

 

CDN Servislerine İhtiyacınızın Olup Olmadığına Nasıl Karar Verilir?

 

Her web sitesinin bir CDN sağlayıcısına ihtiyacı yoktur. Bir web sitesinin veya platformun CDN servislerinden faydalanması gerekip gerekmediğini belirleme yolları vardır. Bir CDN, özellikle dünyanın her yerindeki müşterilere hizmet veriyorsanız, işletmeniz için mükemmel bir çözüm olabilir. Bir CDN’den faydalanabilecek bazı işletme örnekleri:

 

E-ticaret siteleri: Müşterilerinizin, alışverişinize göz atarken veya alışverişlerini kontrol etmeye çalışırken uzun bekleme süreleri yaşamasını istemezsiniz. Müşterileriniz için yoğun trafik olan zamanlarda bile sorunsuz bir kullanıcı deneyimi istiyorsanız, bir CDN mükemmel bir seçenektir.

 

Finansal kurumlar: Bankalar, kredi birlikleri ve diğer finans şirketleri, hassas finansal bilgileri iletmek için güvenilir bir yol oluşturmak için CDN kullanabilirler.

 

Medya ve haber siteleri: Bu tür siteler genellikle içerik bakımından yoğundur ve en ziayretçilerinin en ehızlı şekilde güncel haberlerden haberdar olmalarını sağlamak zorundadırlar. CDN, kullanıcılarınıza haberleri gerçek zamanlı olarak iletme konusunda yardımcı olabilir.

 

Mobil uygulamalar: CDN, mobil uygulamalar için yükleme süresini hızlandırır ve sayfa yanıt süresini iyileştirir.

CDN teknolojisini yakalamanız için Dorabase CDN yanınızda!