Bir web sitesinin hangi SaaS ve PaaS’ları kullandığını bulmanın 3 kolay yolu

2022 0

Kendi web siteniz için belirli bir amaca yönelik SaaS (Software-as-a-Service) veya PaaS (Platform-as-a-Service) arıyor, ya da bir rakibinizin hangi SaaS’ları / PaaS’ları kullandığını keşfetmek istiyor olabilirsiniz. Bunu yapmanızı sağlayacak 3 yöntemi sizlerle paylaşıyoruz.

Yöntem 1

Wappalyzer ve BuiltWith Chrome Browser Extension’larını yükleyip bir web sitesi üzerindeyken çalıştırarak her iki uygulamanın algıladığı SaaS ve PaaS’ları listeleyebilirsiniz. Alttaki örnekte Trendyol.com üzerinde iki uygulamanın çalışır halini görmeniz mümkün.

Image for post
Wappalyzer Chrome Browser Extension ekran görüntüsü
Image for post
BuiltWith Chrome Browser Extension ekran görüntüsü

Yöntem 2

Araştırmak istediğiniz web sitesinin Stackshare.io’daki profilini inceleyerek ‘technology stack’inde hangi SaaS ve PaaS’ların yer aldığını öğrenebilirsiniz. Alttaki örnekte Trendyol.com’un Stackshare.io’daki profilini görebilirsiniz.

Trendyol.com’un Stackshare.io’daki profil sayfası

Yöntem 3

Google’da “which X”, “X detector”, “detect X online” gibi keyword’ler yazarak (elbette X harfini ilgilendiğiniz kategori ile değiştirerek) bulacağınız kategorik ‘tool detector’lar üzerinden aradığınız net cevaplara ulaşabilirsiniz.

Örneğin;

  • Bir web sitesinin hangi CMS’i (Content Management System) kullandığını bulmak için WhatCMS üzerinde sorgulama yapabilirsiniz.
  • Bir web sitesinin hangi WAF’ı (Web Application Firewall) kullandığını bulmak için wafw00f isimli yazılım üzerinde sorgulama yapabilirsiniz.
  • Bir web sitesinin hangi e-mail sunucusuyla (Mail Server) çalıştığını bulmak için SecurityTrails üzerinde sorgulama yapabilirsiniz.

Keyifli araştırmalar diliyoruz! 🙂