100% cloud’dan, cloud + on-premise yapıya geri dönüş hız kazandı

1325 0

‘Start-up’ olarak nitelenen, hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinde ilk 1-2 yıl 100% cloud altyapıları kullanmanın sağladığı konforun hepimiz farkındayız. Altyapı sağlayıcının sunduğu bir dashboard üzerinde birkaç tuşa basarak ve drop-down’larda check-box’larda konfigürasyon yaparak ‘sistemi ayağa kaldırmak’ / ‘sistemi ölçeklemek’ herkesin hoşuna gidiyor. Neticede, girişimin kıt kaynaklarla çok hızlı yol alması lazım. 100% cloud altyapılar sayesinde zamandan ve sabit yatırımlardan ciddi tasarruf yapıyoruz. Buraya kadar her şey güzel, ancak…

İş ölçeklendiğinde bu esnekliğin getirdiği dezavantajlar gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Başta sabit yatırım maliyetinden kaçmak ve zamandan tasarruf etmek için 100% cloud mimariye yönelen şirketler ilerleyen dönemlerde 100% değişken maliyet yapısına geçmiş olmanın sıkıntılarını yaşıyor.

Dorabase Veri Merkezi’nde barındırdığımız şirketlerde gözlemlediğimiz geçmiş süreçler bize net bir tabloyu çiziyor. Özellikle 2015-2019 döneminde kurulmuş, 2021 yılı itibariyle yüksek hacme ulaşmış girişimler yurt dışı merkezli cloud altyapı sağlayıcılardan uzaklaşmaya, İstanbul’da yerleşik veri merkezlerinde kendilerine ait on-premise yapılar kurarak kısmen cloud + büyük ölçüde on-premise, yani hybrid bir altyapıya geçmeye çalışıyorlar. Kök neden elbette tek başına değişken maliyet yapısının fazlaca şişirdiği aylık faturalar değil. Makro seviyede başka nedenler de mevcut; değer kaybeden Türk Lirası, sektörel regülasyonlar nedeniyle hassas nitelikteki verilerin yurt dışına çıkarılmasının yasaklanması gibi nedenler de var…

Silikon Vadisi’nin önde gelen VC şirketlerinden olan Andreesen Horrowitz’in blog’unda geçtiğimiz hafta 100% cloud altyapıların neden olduğu yüksek maliyet problemine değinen çok kapsamlı bir yazı yer aldı. Spotify gibi şirketlerin maliyet optimizasyonu yapmak için nasıl stratejilere yöneldiği örnek olarak paylaşıldı. Yazıyı okumak için tıklayın.

Siz de yurt dışında yerleşik altyapı sağlayıcılarda inşa ettiğiniz 100% cloud mimariyi kısmen veya yüksek ölçüde tekrar yerelleştirip, maliyet yapınızı iyileştirmeyi düşünüyorsanız, Dorabase’den topoloji danışmanlığı alıp, Dorabase Veri Merkezi’ni kullanarak bu hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgi için bize ulaşınız.